Torcik karpatkowo jabłkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

troszkę pracochłonne ale efekt końcowy - pycha

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jabłka: 1 kilogram
    - rodzynki (2 garście): 2 sztuki
    - płatki migdałowe (1 garść): 1 sztuka
    - woda: 100 mililitrów
    - galaretka kiwi: 1 sztuka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - krem do karpatki: 1 sztuka
    - margaryna Kasia-do kremu: 1 sztuka
    - mleko-do kremu: 0.5 litra
    - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna tortowa: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - woda zimna: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - margaryna Kasia (na polewę): 0.33 sztuki
    - kakao ( składnki na polewę): 2 łyżki
    - cukier (na polewę): 0.5 szklanki
    - mleko (na polewę): 2 łyżki
    - Posypka: wiorki kokosowe: 2 łyżki
    - posypka do ciast: 1 łyżka
    - perełki cukrowe: 1 łyżka
    - kandyzowane ananasy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik karpatkowo jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na puszystą masę z cukrem dodając po łyżce wody.
    Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
    Do miski przełożyć utarte żółtka, pianę i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Delikatnie wszystko połączyć, wylać masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
    Piec w temperaturze 180 stopni 40 minut.
    Jabłka obrać, umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć z wodą około 5-8 minut.
  • 3. Dodać rodzynki, migdały, cynamon i jeszcze chwilę smażyć.
    Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Przygotować według przepisu krem na karpatkę.
  • 4. Składniki na polewę roztopić na małym ogniu.
    Przestudzony biszkopt przekroić na trzy placki.
    Pierwszy ułożyć na tacy lub innym naczyniu do ciast, wyłożyć masę jabłkową.
  • 5. Przykryć drugim plackiem.
    Następnie rozsmarować krem do karpatki i przykryć ostatnim plackiem.
    Gotowe ciasto polać polewą i udekorować perełkami cukrowymi, posypką kolorową do ciast, kandyzowanym ananasem i wiórkami kokosowymi.
    Torcik wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Płatki Rodzynki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować