Torcik bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Słodycz bezowego spodu przełamana kwaskowym smakiem kremu cytrynowego w połączeniu z truskawkami i bitą śmietaną daje rewelacyjny efekt.

  • 30 min

Składniki:

  • BEZOWY SPÓD:
    białka 6 szt.
    cukier 300 g
    sok z cytryny 1 łyżka
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    sól szczypta
    KREM CYTRYNOWY /LEMON CURD/:
    sok z cytryny 1 szk.
    skórka otarta z cytryn 3 szt.
    jajka 2 szt.
    żółtka 2 szt.
    cukier 250 g
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    masło 1 łyżeczka
    PONADTO:
    śmietana kremówka ½ l
    cukier puder 1 łyżka
    truskawki ½ kg
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Pavlova

Torcik bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BEZOWY SPÓD: do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, pod koniec partiami dodaję cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną mieszam z pianą na najwolniejszych obrotach miksera.
    Na papierze do pieczenia układam dno tortownicy o średnicy 23 cm i patyczkiem do szaszłyków odciskam jego kształt. Na to wykładam ubitą pianę i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę jeszcze kolejne 90 minut.
  • 2. KREM CYTRYNOWY – LEMON CURD: sok, jajka, żółtka i cukier dokładnie mieszam w rondelku, zagotowuję i ciągle mieszając gotuję 2 minuty. Następnie dodaję masło i skórkę otartą z 3 cytryn i gotuję kolejne 2 minuty. Zdejmuję z palnika i miksuję blenderem na idealnie gładki krem.
  • 3. Na wystudzonym bezowym spodzie rozsmarowuję 3 łyżki kremu cytrynowego, można oczywiście więcej, w zależności od upodobań, na to wykładam ubitą z cukrem pudrem na sztywno bitą śmietanę i pokrojone truskawki.

Porady

Niewykorzystany krem przekładam do słoiczków i wystudzony przechowuję w lodówce około 7 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować