Tofik z biszkoptami i galaretką

4.5 (183 ocen)

Lekkie ciasto z kawową nutką. Nasączone kawą biszkopty przełamują słodycz masy krówkowej.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -4 jajka
    - ½ szklanki cukru
    - ½ szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    - 500 ml śmietany 30%
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - ½ szklanki gorącej wody
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 16g cukru waniliowego
    Poncz:
    - ½ szklanki gorącej wody
    - 2 – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    Dodatkowo:
    - 1 puszka masy ,,Krówka”
    - duża paczka okrągłych biszkoptów
    - 2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tofik z biszkoptami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, ubijając. Wysypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 39x24cm. Piec około 25 min w temperaturze 170 stopni C.
  • 2. Masa śmietankowa: żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z ostudzoną żelatyną.
  • 3. Poncz: kawę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
  • 4. Przełożenie ciasta: Na biszkopt wyłożyć masę krówkę. Na wierzchu ułożyć okrągłe biszkopty nasączone ponczem kawowym. Na to wyłożyć masę śmietankową. Włożyć ciasto do lodówki, aby masa trochę stężała. Tężejącą galaretką rozpuszczoną w 750 ml gorącej wody wylać na ciasto. Schłodzić do całkowitego stężenia.

Porady

- biszkopt możemy także nasączyć ponczem - masa krówka łatwiej się rozsmaruje, jeżeli podgrzejemy ją ok 10 minut w garnku z wodą tak aby zakrywała puszkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować