Tofik

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Ciasto w stylu 3 bita :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 litr mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 margaryna
    1 budyń śmietankowy

    Dodatkowo:
    herbatniki
    masa krówkowa
    1/2 l śmietany kremówki 30-36%
    3 śmietan-fixy
    3-4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tofik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec ok 15-20 min w temp. 180st.
  • 2. Masa: W szklance mleka ( można więcej jak będzie zbyt gęste) rozrobić budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i margaryną. Ugotować budyń.
  • 3. Wykonanie: Upieczony placek kruchy lekko przestudzić i włożyć do blaszki ( u mnie rozmiar blaszki 22x33cm), Na placek wylać gorący budyń, na ciepłym budyniu rozłożyć pierwszą warstwę herbatników, następnie rozsmarować masę krówkową, wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Śmietanę ubić na sztywno, dodać 1 łyżkę cukru pudru i 3 śmietan-fixy, wyłożyć na herbatniki, udekorować startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować