Tiramisu z musem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto bez pieczenia , które znika w mgnieniu oka. Inspiracja od użytkowniczki EwelinyMarcin /przepis/tiramisu-z-brzoskwiniami

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 paczki podłużnych biszkoptów( 3x160 g)
    kakao do obsypania
    Krem:
    500 g serka mascarpone
    0,5 l śmietany kremówki 36%
    4 żółtka
    8 łyżek cukru pudru
    Poncz:
    1,5 szklanki wrzątku
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    50 ml likieru amaretto

    Mus brzoskwiniowy:
    500g brzoskwiń z puszki
    130ml wody
    1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tiramisu

Tiramisu z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalać wrzątkiem, ostudzić i wlać likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać mascarpone, i ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę kremówki ubić na sztywno, dodać do masy z mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę podzielić na 3 równe części.
    Mus brzoskwiniowy: Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretkę, i bardzo dokładnie wymieszać (nie gotować). Mus odstawić do lekkiego stężenia.
  • 2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów i posypać obficie kakao. Rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Gdy mus zastygnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao i rozsmarować drugą część kremu. Wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na samym końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu i posypać kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować