Tiramisu śmietankowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Świetny deser pochodzi z Włoch ale najlepiej zrobić go samemu. Wymaga niewiele pracy.Pyszny , śmietankowy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1/2 szklanki gorącej wody
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    500 gram serka mascarpone
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    opakowanie podłużnych biszkoptów
    gorzkie kakao
    1/2 szklanki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącej wody wsypujemy kawę i mieszamy, studzimy. Żółtka przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy.
    Do ubitej masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy przez chwilę do polaczenia się składników.
    Dodajemy ubitą na sztywną śmietanę i miksujemy przez chwilę. Masę wstawiamy do lodówki.
    Biszkopty maczamy w zimnym naparze kawowym i układamy w blaszce lub pojemniku. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, układamy drugą warstwę biskoptów i resztę kremu. Wierzch posypujemy gorzkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować