Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszyste, aromatyczne ciasto o smaku kawowo-czekoladowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    750g serka mascarpone
    200ml śmietanki kremówki
    100g drobnego cukru
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    100g startej, ciemnej czekolady lub kakao

    Do nasączenia biszkoptu:
    filiżanka mocnego espresso
    50ml amaretto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać żółtka i cukier. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie dodać mieszając łyżką. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystygnięciu przeciąć na pół. Jedną połówkę przełożyć do formy, drugą zostawić na wierzch.
  • 2. Masa: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem krótko na wolnych obrotach. Z masy odkładamy kilka łyżek na wykończenie boków tortu, resztę dzielimy na 2 części.
  • 3. W tortownicy układamy pierwszy blat. Biszkopt nasączamy zimną kawą zmieszaną z amaretto. Na biszkopcie rozprowadzamy krem, posypujemy startą czekoladą (1/2). Ponownie nasączamy biszkopt, smarujemy masą i dekorujemy czekoladą. Boki smarujemy masą, tort schładzamy kilka godzin.

Porady

By kremówka lepiej się ubiła warto schłodzić ją w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować