1.Biszkopt: Białka ubić, dodać żółtka i cukier. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie dodać mieszając łyżką. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystygnięciu przeciąć na pół. Jedną połówkę przełożyć do formy, drugą zostawić na wierzch.
2.Masa: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem krótko na wolnych obrotach. Z masy odkładamy kilka łyżek na wykończenie boków tortu, resztę dzielimy na 2 części.
3.W tortownicy układamy pierwszy blat. Biszkopt nasączamy zimną kawą zmieszaną z amaretto. Na biszkopcie rozprowadzamy krem, posypujemy startą czekoladą (1/2). Ponownie nasączamy biszkopt, smarujemy masą i dekorujemy czekoladą. Boki smarujemy masą, tort schładzamy kilka godzin.
Porady
By kremówka lepiej się ubiła warto schłodzić ją w lodówce.
Komentarze