Kwartet serowy z oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nowa odsłona popularnej lazanii. Ta lazania zawiera w sobie aż 4 rodzaje sera. To sprawia, że staje się prawdziwą ucztą dla smakoszy serów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    500 g makaronu lasagne
    4 jajka
    kostka sera feta
    250 g oscypka
    250 g sera żółtego
    paczka sera topionego w plasterkach

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    500 g mięsa mielonego

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    2 łyżki mąki
    szklanka mleka
    olej
    3 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

    DEKORACJA:
    ketchup
    oscypek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kwartet serowy z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron obgotowujemy 10 mkinut w osolonej wodzie. Odcedzamy, oddzielamy płaty.
  • 2. Mięso podsmażamy na oleju. Dodajemy sól, pieprz, zioła i czosnek.
  • 3. Oscypka kroimy w kosteczkę, ser żółty zcieramy na grubej tarce, a fetę rozkruszamy.
  • 4. Mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami, wstawiamy na ogień cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
  • 5. Na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne kładziemy warstwami kolejno:płaty lazanii, połowę sera żółtego, 1/3 mięsa, płaty lazanii, ser feta, 1/3 mięsa, 1/3 sosu beszamelowego, płaty lazanii, oscypek, pozostałe mięso, płaty lazanii, pozostały ser żółty, plastry sera topionego. Cały wierzch oblewamy pozostałym sosem beszamelowym.
  • 6. Pieczemy bez przykrycia 45 mminut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować