Tęczowe krążki

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

u mnie w rodzinie każdy czeka tylko kiedy zrobię właśnie taki deser

  • 10 godz.

Składniki:

  • - 5 galaretek na 500ml wody
    (po jednej z każdego koloru w zależności od gustu)
    - 200ml śmietanki 18%
    - 5 łyżeczek żelatyny
    - butelka plastikowa 2l-owa
    (najlepiej od Coca-coli) chodzi o to aby butelka
    była gładka bez żadnych wcięć)
    - 3 rodzaje owoców w zależności od gustu
    (bardzo ładnie się prezentuje granat, brzoskwinia
    z puszki, mandarynki, banan oraz truskawki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowe krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dokładnie umyć butelkę. Rozłożyć sobie galaretki na stole aby wizualizacyjnie zobaczyć dopasowanie kolorystyczne galaretek.
    Pierwszą galaretkę przyrządzamy na 400ml wody, przy czym zanim wsypiemy galaretkę do wrzącej wody wsypujemy do paczuszki 1 łyżeczkę żelatyny i mieszamy z galaretką. Galaretka z mniejszą ilością wody i łyżeczką żelatyny powoduje że galaretka jest bardziej stężała (galaretka musi być chłodna ale nie tężejąca)
    2. W między czasie możemy na małe kawałki pokroić owoc np. brzoskwinie z puszki tak aby móc umieścić je przez otwór w butelce.
    3. Gdy owoce już włożymy do butelki wówczas możemy do wystudzonej galaretki dodać 40ml (1/5) śmietanki, żeby nabrała pastelowego koloru, a następnie wykorzystując lejek, przelać galaretkę do butelki i wstawić do lodówki w pozycji poziomej aby dobrze stężała. Trzeba pamiętać aby tak ułożyć butelkę w lodówce by galaretka nie zalewała otworu butelki.
    4. Gdy galaretka zastygnie z następnymi 4 galaretkami postępować tak samo jak z tą pierwszą. Kolejna galaretka już nie musi być z owocem. Na 5 różnych kolorów galaretek wystarczą trzy rodzaje owocu. Przy czym należy pamiętać, aby dobierać taki owoc który przejdzie bez problemu przez otwór butelki, lub po pokrojeniu na kawałki będzie można łatwo umieścić w butelce.
    5. Gdy napełnimy całą butelkę 5-oma różnymi galaretkami najlepiej zostawić ją na noc i spożywać na drugi dzień.

Porady

-Wygodniej jest najpierw umieszczać owoc w butelce, a następnie zalewać galaretką, a niżeli odwrotnie. - Wlewać galaretki powoli za pomocą nabierki i lejka, ustawiając butelkę pod ukosem. - Butelkę po napełnieniu kolejną galaretką należy ustawić w lodówce lekko przechylając ją w pozycji poziomej w jedną stronę i lekko do góry przy otworze by galaretka nie zalała otworu (ja podkładam zawsze jakieś produkty, które mam akurat w lodówce pod szyjkę butelki, w zależności od potrzeby przechylenia butelki) - Gdy się zdarzy że lekko otwór od butelki zostanie zalany można wtedy trochę wybrać tej galaretki przy szyjce butelki - Po wlaniu każdej galaretki należy pamiętać by zakręcić korek, trzeba jednak odkręcić butelkę w momencie gdy galaretka będzie tężała, gdyż gdy nie odkręcimy korka, butelka wklęśnie i galaretka się zdeformuje, co będzie problemem przy kolejnym wlewaniu galaretki - Chcąc zjeść galaretkę należy przekroić ostrym nożem butelkę mniej więcej w połowi, a następnie nacinać nożyczkami. Uzyskany wałek galaretki kroić na plastry i układać na talerzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować