Tęczowe ciasto

  • wyświetlono: 4228 |
  • dodany do książki kucharskiej: 26 |
  • polecenia: 0

Delikatne, miękkie,kolorowe i pyszne.Ciasto jest łatwe do przygotowania, aczkolwiek troche pracochłonne.Jest bardzo wydajne i cieszy oko i podniebienie kazdego kto go sprobuje.Polecam!

lucyna19
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto makowe:
8 bialek,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki maku,
1 łyzeczka proszku do pieczenia.

Ciasto żółte:
8 żółtek,
2 jaja,
3/4 szklanki cukru pudru,
3/4 szklanki mąki,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kakaowe:
3 jaja,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 lyżki oleju,
2 łyzeczki kakao

Masa:
660 ml śmietany 30%,
1 galaretka truskawkowa,
1 galaretka agrestowa,
odrobina barwnika czerwonego.

Sposób przygotowania przepisu:

Tęczowe ciasto

  • 1. Wszystkie ciasta nalezy upiec na blaszce ok 22-32cm
    Ciasto makowe:
    Bialka ubijamy na sztywna pianę,dodajemy cukier,miksujemy dokładnie.Nastepnie dosypujemy stopniowo mąkę wymieszana z proszkiem i na koniec mak.Delikatnie mieszamy i wykladamy na blaszkę.Pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.
  • 2. Ciasto żółte:
    Żółtka z jajami ucieramy z cukrem na puch.Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem.Wylewamy na blaszke,pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
  • 3. Ciasto kakaowe:
    Bialka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier,żółtka.Make mieszamy z proszkiem i kakao i powoli wsypujemy do ubitych jaj.Delikatnie mieszamy.Na koniec wlewamy olej.Biszkopt wylewamy na blaszke i pieczemy ok 20 minut w 160 stopniach.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy-kazda osobno w 1/2 szklanki wrzątku.Studzimy. do momentu,az zacznie tężeć.
  • 5. Ciasto żółte wykładamy na blaszkę.
    330 ml śmietany 30% ubijamy, gdy zacznie robic sie gęsta dolewamy powoli galaretkę czerwną, miksujemy chwilkę, dosypujemy barwnik(mozna pominąc) i wylewamy masę na ciasto żółte.Na masę wykładamy biszkopt kakaowy.
    330 ml śmietany ubijamy, gdy zacznie gęstniec dolewamy powoli zieloną galaretkę i miksujemy.Mase wylewamy na biszkopt kakaowy i przykrywamy ciastem makowym.
    Chłodzimy w lodowce co najmniej 3 godziny.
PRZEPIS DNIA Poniedziałek 15.09.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=127 KH_01-2015

Porady

Kolory galaretek mozna wybierac wedle uznania.

Składanie ciasta takze mozemy zrobic w innej kolejnosci.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkabita śmietanakolorowe ciastociasto makowetęczoweCiasto dla dziecimasa z galaretkąciasto na przyjęciawydajne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Obłoczek tęczowy

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia,...

TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY''

Tort z tęczowymi rozetkami z kremem...

Tęczowy sernik na zimno

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tęczowy sernik na zimno

Zapraszam na pyszny tęczowy sernik...

Tęczowa niespodzianka

Dodane przez: Marla.gotuje

Tęczowa niespodzianka

Tęczowy tort to super prezent na...

Tęczowy placek z owocami

Dodane przez: Adelajda Kucharska

Tęczowy placek

Pomysł na ten deser pojawił się,kiedy...

tort tęczowy

Dodane przez: anndud0159

Tort tęczowy

Pyszny,lekki idealny dla dzieci

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE