Tęczowe ciasto

4.91 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Bajkowe, kolorowe ciasto - dla tych małych i dla tych dużych :) Pozwól sobie na chwileczkę zapomnienia...

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    225 g masła,
    220 g cukru,
    5 białek,
    2 łyżeczki aromatu waniliowego,
    375 g mąki pszennej,
    4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki soli,
    350 g mleka
    KREM:
    1000 g śmietany 36%,
    250 g serka mascarpone,
    cukier puder do smaku,
    aromat cytrynowy 10ml
    barwniki spożywcze - fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
    pomarańczowy, czerwony

Wystaw ocenę:

4.91 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tęczowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tęczowe ciasto 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy.
  • Tęczowe ciasto 2. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując.
  • Tęczowe ciasto 3. Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 6 równych części. Moja jedna część ważyła około 220 g. Do każdej z części dodajemy odrobinę barwnika, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie.
  • Tęczowe ciasto 4. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć mniejszej, ale nie polecam brać większej, bo ciasta wyjdą zbyt cienkie. W ten sposób pieczemy każde z 6 ciast i je studzimy.
  • Tęczowe ciasto 5. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Tęczowe ciasto 6. Na dnie tortownicy układamy ciasto fioletowe. Smarujemy je porcją kremu. Następnie układamy ciasto niebieskie i znowu porcja kremu. Należy smarować grubszą warstwę kremu niż ciasta, bo ciasto wsiąknie część kremu.
  • Tęczowe ciasto 7. W taki sam sposób układamy pozostałe warstwy wg kolorów tęczy.
  • Tęczowe ciasto 8. Z pozostałego kremu dekorujemy brzegi ciasta i jego wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Porady

Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować