Tęczowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach na bardzo puszystą masę. Cały czas miksować.
* Kisiel wsypać do szklanki a szklankę uzupełnić mąką pszenną. Do tego dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Zwolnić obroty miksera i do masy dodawać po łyżce wymieszane suche składniki - mąkę proszek do pieczenia i kisiel. Gotową masę biszkoptową rozlać do tylu miseczek ile mamy kolorów barwników. Delikatnie wymieszać i wlać do okrągłej tortownicy (21 cm) - pierw jeden kolor na środek tortownicy, drugi kolor wylać znowu na środek i na koniec trzeci kolor (jak na zdjęciu), i tak samo zrobić z pozostałymi trzema kolorami wlewając do drugiej tortownicy. Piec biszkopty przez około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Po ostygnięciu biszkoptów przekroić ja na dwa packi.
2.Krem:
Odlać 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W 1/2 szkl. mleka wymieszać budyń i mąkę, dodać to do gotującego się mleka, szybko mieszać aż zgęstnieje - gotować tak cały czas mieszając przez około 2 min. aż zrobi się budyń.
Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń ucierać na puszysty krem.
3.Gotowym kremem posmarować biszkopty, pokroić na trójkąty.
Porady
Z upieczonych biszkoptów można zrobić jedno wyższe ciasto, ja zrobiłam dwa ciasta, każde z dwóch kolorowych blatów, przełożone jedną warstwą kremu.
Komentarze