Wytrawne tartaletki z cukinią i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do średniej wielkości naczynia,
dodać pokrojone w plastry masło,
wyrobić palcami łącząc masło z mąką na "kruszonkę" ,
dodać sól i wodę.
Wyrobić gładkie ciasto.
Jeśli jest zbyt twarde dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
Rozwałkować, wyciąć koła wielkości tartaletek
(należy wyciąć ciut większe)
Wyłożyć tartaletki ciastem i chłodzić w lodówce ok 30 minut.
2.Jajko roztrzepać w naczyniu, do tego dołożyć cały twarożek
oraz starty żółty ser i drobno pokrojony tymianek.
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć razem z boczniakami na łyżce oleju z oliwek.
Cukinię poszatkować w talarki.
Na ciasto wyłożyć po łyżce farszu, następnie podzielić
na 4 tartaletki boczniaka z cebulką, przykryć kolejną warstwą farszu
i ułożyć cukinie w talarkach dookoła tarty.
Posypać orzeszkami, parmezanem i udekorować gałązką tymianku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez 35 minut
Smacznego!
Komentarze