Wytrawne tartaletki z cukinią i boczniakami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tartaletki świetne jako przystawka lub na małą kolację

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 125 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - masło (bardzo zminego): 65 gramów
    - woda: 4 łyżki
    FARSZ::
    - twarożek pomidorowy: 125 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - boczniak: 3 sztuki
    - cukinia (mała): 1 sztuka
    - parmezan: 1 łyżka
    - Żółty ser: 0.5 szklanki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wytrawne tartaletki z cukinią i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do średniej wielkości naczynia,
    dodać pokrojone w plastry masło,
    wyrobić palcami łącząc masło z mąką na "kruszonkę" ,
    dodać sól i wodę.
    Wyrobić gładkie ciasto.
    Jeśli jest zbyt twarde dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
    Rozwałkować, wyciąć koła wielkości tartaletek
    (należy wyciąć ciut większe)
    Wyłożyć tartaletki ciastem i chłodzić w lodówce ok 30 minut.
  • 2. Jajko roztrzepać w naczyniu, do tego dołożyć cały twarożek
    oraz starty żółty ser i drobno pokrojony tymianek.
    Cebulę pokroić w piórka i usmażyć razem z boczniakami na łyżce oleju z oliwek.
    Cukinię poszatkować w talarki.
    Na ciasto wyłożyć po łyżce farszu, następnie podzielić
    na 4 tartaletki boczniaka z cebulką, przykryć kolejną warstwą farszu
    i ułożyć cukinie w talarkach dookoła tarty.
    Posypać orzeszkami, parmezanem i udekorować gałązką tymianku.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez 35 minut
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować