Tarta ziemniaczano-jabłkowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Dla 8 osób

Kuchnia szwajcarska kojarzy mi się głównie z ziemniakami i pysznymi żółtymi serami. U mnie w kuchni inspiracja tą kuchnią - tarta z ziemniakami i serem ale w odmiennym wydaniu. Zestawiona z kwaśnym jabłkiem smakuje doskonale.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto:
    180 g mąki pszennej
    100 g miękkiego masła
    1 żółtko
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżka zimnej wody

    nadzienie:
    100 g żółtego sera
    1/2 kwaśnego jabłka
    200 g niewielkich ziemniaków
    1 łyżeczka oliwy
    1/3 łyżeczki estragonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ziemniaczano-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtko, sól i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy na tartę, równomiernie rozłożyć na dno i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut. gdyby w trakcie pieczenia dno ciasta zaczęło "wstawać", należy przebić ją wykałaczką (wystarczy w jednym miejscu).

    Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić plasterki ziemniaków, gotować ok. 3-4 minut (uważać żeby się nie przegotowały), odcedzić, skropić oliwą.
    Jabłko podzielić na ćwiartki, pokroić w plasterki.
    Na dno podpieczonego ciasta równomiernie wyłożyć 3/4 przygotowanego startego żółtego sera.
    Na wierzch układać w dwóch rzędach naprzemiennie 3 plasterki ziemniaka i plasterek jabłka. Całość posypać estragonem i resztą startego żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować