Tarta gruszkowo – jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy i całość siekamy. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy lśniące gładkie ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na placek i wylepiamy formę do tarty 28 cm / uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą / i dziabiemy widelcem. Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażarnika. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon, mieszamy. Wykładamy na przygotowane ciasto. Z zamrażarnika wyjmujemy ciasto i ścieramy na grubych oczkach na wierz owoców. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy 60 minut. A nawet i dłużej, do zrumienienia góry ciasta. Smacznego
Komentarze