Tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tradycyjnie na każdą niedzielę piekę dla siebie i męża coś słodkiego.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 30 dekagramów
    - cukier: 4 łyżki
    - żółtka: 3 sztuki
    - śmietana: 2 łyżki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - margaryna do pieczenia: 0.5 sztuki
    - śliwki (mogą być mrożone): 1 kilogram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać, dodać 2 żółtka , na końcu dodać śmietanę - po łyżce ( ile ciasto "zabierze" ). Szybko zgnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas, w którym będziemy przygotowywać następne składniki.
  • 2. Masło roztopić i wymieszać z cukrem, dodać 1 żółtko , dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • 3. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować .
  • 4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dobrze wysmarowana margaryną formę do tartej ( przepis na blaszkę o średnicy 26cm) nakłuć widelcem by oddychało i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st C . Piec 10 minut , wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 st C.
  • 5. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone na pół śliwki skórka do dołu , polać masłem z cukrem i żółtkiem i wstawić do piekarnika na 35 minut. Gdyby ciasto była za mokre od soku śliwek , uchylić drzwiczki i poczekać aż nadmiar wody z soku odparuje. Najlepiej podawać na ciepło ( nie gorące) z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować