Tarta z truskawkami i masą budyniową

4.5 (143 ocen)

Tarta jest delikatna i naprawdę bardzo smaczna. Truskawki można zastąpić np. malinami czy jagodami, będzie równie pyszna;)

Składniki:

  • Ciasto:
    125g masła lub margaryny,
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki zimnej wody,
    szczypta soli.

    Masa budyniowa:
    4 żółtka,
    2 szklanki mleka,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki mąki pszennej,
    125g masła lub margaryny,
    łyżka żelatyny,
    300g truskawek,
    galaretka truskawkowa,
    4 łyżki cukru waniliowego,
    1/2 szklanki cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Tarta z truskawkami i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, wodę i posiekane masło. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić.
  • 2. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki i żółtka. Żelatynę zalać 3 łyżeczkami zimnj wody i odstawić, by napęczniała. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić.

    Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować