Tarta z truskawkami i czekoladowym serkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczna tarta z szybkim czekoladowym nadzieniem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na spód do tarty:
    250 g mąki,
    125 g masła,
    2 żółtka,
    2 łyżki cukru pudru,
    łyżeczka cukru waniliowego

    nadzienie:
    400 g kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Twój Smak, Philadelphia),
    200 g mlecznej czekolady,
    opcjonalnie skórka otarta z małej pomarańczy

    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z truskawkami i czekoladowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przełożyć do formy do tarty (moja ma 29 cm), włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem, obciążyć fasolkami i piec 15 minut w 200 stopniach, ściągnąć papier z fasolkami i piec jeszcze 5-10 minut.

    Krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Serki utrzeć, by były puszyste (ok. 2-3 minut). Dodać skórkę, ucierać i stopniowo wlewać ostudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na upieczony spód, chłodzić całość kilka godzin, aż krem trochę stwardnieje (najlepiej chłodzić całą noc).

    Przed podaniem tartę udekorować truskawkami lub innymi ulubionymi owocami.

Porady

Jeśli chcemy, by krem był bardziej czekoladowy, warto użyć czekolady gorzkiej, a następnie dosłodzić całość cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować