Może to nie pora na truskawki, ale znalazłam tanio więc postanowiłam wykorzystać tę okazję. Oto efekt :) Tarta jest z kremem z serka mascarpone, ale bardzo dobra jest też w wersji z kremem budyniowym.
1 min
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
Krem:
500 g serka mascarpone lub serek kremowy
1 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 1/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
truskawki lub inne owoce
ew. płatki migdałowe do dekoracji
Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i masło. Wszystko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykleić nim wysmarowaną i posypaną mąką formę do tarty. Formę z ciastem włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec ok. 15 minut.
2.W tym czasie przygotować krem. Serek utrzeć z cukrem. Dodać 1/4 śmietanki i dalej ubijać. Stopniowo dodawać resztę śmietanki dalej miksując, aż masa będzie puszysta.
3.Na ostudzoną tartę wyłożyć krem, zostawiając małą ilość do dekoracji.
4.Ułożyć pokrojone truskawki lub inne owoce i udekorować resztą kremu.
Komentarze