Tarta z porzeczkami, agrestem i bezą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z kwaśnymi owocami ogrodowymi i słodką bezą. Ciasto jest proste, a smakuje tak dobrze, że nawet teściowa je wychwalała.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (na blaszkę o średnicy 28cm):
    Żółtka jaj - 2 sztuki
    Masło zimne - 100 g
    Mąka pszenna - 200 g
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Cukier - 1 łyżka

    Masa owocowa:
    Czerwone porzeczki - 200 g
    Czarne porzeczki - 150 g
    Agrest - 150 g
    Cukier - 1 łyżka
    Mąka ziemniaczana - 3 łyżki

    Beza:
    Białka jaj - 2 sztuki
    Cukier - 100 g
    Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty

Tarta z porzeczkami, agrestem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z porzeczkami, agrestem i bezą 1. Ciasto:
    Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko i wykładamy ciasto na blachę. Rozwałkowane ciasto najlepiej przenosić zawinięte na wałku. Uzupełniamy ewentualne ubytki w cieście (dokładnie obklejamy boki). Jeśli w cieście zrobi się dziura, załatajcie kawałkiem ciasta i nie martwcie się - po upieczeniu będzie ok.
    Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Ciasto można na czas pieczenia przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą, ale nie jest to konieczne.

    Kiedy ciasto się piecze zajmujemy się owocami. Owoce wkładamy do garnka i podgrzewamy, często mieszając. Kiedy puszczą soki dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby masa zgęstniała (powinna być klejąca, ale nie twarda).

    Po wyjęciu ciasta nakładamy masę i bardzo dokładnie rozkładamy ją po całości.

    Teraz robimy bezę:
    Białka ubijamy, kiedy będą sztywne dodajemy porcjami cukier. Ubijamy na wysokich obrotach, aż cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy do połączenia.

    Bezę wykładamy na ciasto. Beza musi przylegać do masy. Najlepiej na początku nałożyć łyżką 3/4 bezy na całą powierzchnię ciasta, a resztę ułożyć ładnie na górze.
  • Tarta z porzeczkami, agrestem i bezą 2. Ciasto dopiekamy w 160 stopniach przez 25 minut i dodatkowo 10-15 minut w 70 stopniach - dzięki temu beza będzie bardziej chrupiąca.

    Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.

Porady

Porzeczki i agrest można wymieszać z wiśniami lub malinami - ważne, aby owoce były kwaskowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować