Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna i lekka tarta z budyniem, bezą i porzeczkami. Połączenie kilku warstw, które smakują obłędnie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruchy spód

    150 g mąki (pszennej lub po połowie ryżowej i ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
    50 g cukru
    90 g masła (zimnego)
    2 żółtka

    Budyń

    1 budyń 60 g śmietankowy, słodzony
    500 ml mleka

    Owoce

    500 g czerwonych porzeczek
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    Beza

    2 białka
    100 g cukru
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować składniki mieszadłem lub rozcierać palcami lub siekać nożem na stolnicy aż powstanie drobna i sypka kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
    Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto przykryć folią aluminiową (spód i boki), wyłożyć obciążenie w postaci np. ceramicznych kulek lub suchego ryżu czy fasoli. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć obciążenie i folię i piec aż ciasto będzie zrumienione przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Nastawić 170 stopni C.
    W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń, pamiętając o dokładnym zagotowaniu mleka przed dodaniem rozpuszczonego proszku.
    Po wyjęciu spodu z piekarnika zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
    Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem.

Porady

Można dodać 1 białko więcej do bezy i proporcjonalnie więcej cukru, jeśli chcemy mieć więcej bezowej warstwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czerwona porzeczka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować