Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą

  • wyświetlono: 98 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepyszna i lekka tarta z budyniem, bezą i porzeczkami. Połączenie kilku warstw, które smakują obłędnie.

ja
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Kruchy spód

150 g mąki (pszennej lub po połowie ryżowej i ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
50 g cukru
90 g masła (zimnego)
2 żółtka

Budyń

1 budyń 60 g śmietankowy, słodzony
500 ml mleka

Owoce

500 g czerwonych porzeczek
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza

2 białka
100 g cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą

  • 1. Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować składniki mieszadłem lub rozcierać palcami lub siekać nożem na stolnicy aż powstanie drobna i sypka kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
    Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto przykryć folią aluminiową (spód i boki), wyłożyć obciążenie w postaci np. ceramicznych kulek lub suchego ryżu czy fasoli. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć obciążenie i folię i piec aż ciasto będzie zrumienione przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Nastawić 170 stopni C.
    W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń, pamiętając o dokładnym zagotowaniu mleka przed dodaniem rozpuszczonego proszku.
    Po wyjęciu spodu z piekarnika zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
    Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem.

Porady

Można dodać 1 białko więcej do bezy i proporcjonalnie więcej cukru, jeśli chcemy mieć więcej bezowej warstwy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciebezaDeserbudyńkruche ciastoporzeczkitarta z owocamiczerwona porzeczkatarta z budyniempieczone ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche z porzeczkami i budyniem

Dodane przez: danusia19671

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Przepyszne ciasto kruche z budyniem...

Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą

Dodane przez: juchab

Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą

Ciasto z mocno jagodowym akcentem,...

Ciasto porzeczka z dżemem, kremówką i bezą

Dodane przez: Lucyna86

Ciasto porzeczka z dżemem, kremówką i bezą

Dla smakoszy porzeczek.

image-1bcy44p

Dodane przez: viola_dn

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem pod...

Na zimę robię sporo soków i kompotów...

Kruche ciasto z porzeczkami, bezą i kruszonką

Dodane przez: catha

Kruche ciasto z porzeczkami, bezą i kruszonką

Uwielbiam kruche ciasto ze słodką...

Ciasto biszkoptowe z bezą i porzeczkami

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z bezą i porzeczkami

Pracochłonne ciasto biszkoptowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE