Tarta z porzeczkami i bezą

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Jedno z lepszych połączeń jakie znam - kwaśne owoce i słodka, chrupiąca beza. Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • (na tartę o średnicy 28 cm):
    Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka (z dużych jajek o wadze ok. 70 g)
    szczypta soli
    1 łyżka lodowatej wody
    Budyń:
    1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
    1 1/2 łyżki cukru
    400 ml mleka 3,2%
    Owoce:
    450 g czerwonej porzeczki
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Beza:
    2 białka
    110 g cukru
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Beza

Tarta z porzeczkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 15 minut.
  • 2. Budyń: Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu na 400 ml mleka.
  • 3. Owoce: Porzeczki umyć, osuszyć i usunąć gałązki. Do owoców dodać cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać. Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i rozsmarować na niej budyń. Na budyniu ułożyć owoce.
  • 4. Beza: Białka ubić na sztywno z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna i szklista dodać mąkę i krótko zmiksować. Bezę od razu wyłożyć na wierzch tarty. Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 30 minut, pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 100 stopni włączyć termoobieg i grzałkę dolną i podsuszyć bezę przez ok. 10 minut, aż będzie chrupiąca z wierzchu. Przed rozkrojeniem tartę całkowicie wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czerwona porzeczka Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować