Tarta z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Tarty to cudne ciasto, mozna dodać do nich wszystko, np. buraki:)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - masło: 100 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - buraki: 4 sztuki
    - ser feta: 100 gramów
    - orzechy włoskie: 30 gramów
    - śmietana 12%: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - cynamon: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • buraki obrać, pokroić w grubą kostkę,
    • polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem, wymieszać,
    • piec 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni celsjusza piekarniku,
  • 2. • z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli zagnieść ciasto,
    • uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
    • wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 min,
  • 3. • 2 jajka i śmietanę rozkłócić widelcem, dodać połowę pokruszonego sera i pieprz,
    • Na tarte wyłożyć buraki, zalać masą jajeczna, posypać resztą sera i rozgniecionymi orzechami,
    • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować