Tarta z owocami na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200stopni.
Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto (nie zużyć całego). Ciasto piec 12minut, aż urośnie i będzie lekko złote.
120g migdałów zmielić np. w maszynce do kawy. Resztę posiekać (jeśli mamy całe) lub zostawić w płatkach
Resztę jajka, połowę cukru, zmielone migdały i śmietanę połączyć.
Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko docisnąć dłonią wierzch, aby je spłaszczyć i usunąć powietrze. Masę śmietanową rozłożyć na cieście. Następnie położyć plastry nektarynki i maliny. Ciasto włożyć do piekarnika na 10 minut.
Białka ubić z resztą cukru. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stopni, wyjąć ciasto i łyżeczką nakładać porcje piany z białek, posypać resztą migdałów. Piec 12 minut, aż beza będzie chrupiąca.
Komentarze