Tarta z owocami na cieście francuskim

4 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To proste i szybkie do przygotowania ciasto z owocami i bezą, które zasmakują każdemu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    150g migdałów
    1 jajko
    2 białka
    100g śmietany 18%
    100g cukru
    Dowolne owoce - 1 opakowanie mrożonych malin, 3 szt nektarynki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Tarta z owocami na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200stopni.
    Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto (nie zużyć całego). Ciasto piec 12minut, aż urośnie i będzie lekko złote.
    120g migdałów zmielić np. w maszynce do kawy. Resztę posiekać (jeśli mamy całe) lub zostawić w płatkach
    Resztę jajka, połowę cukru, zmielone migdały i śmietanę połączyć.
    Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko docisnąć dłonią wierzch, aby je spłaszczyć i usunąć powietrze. Masę śmietanową rozłożyć na cieście. Następnie położyć plastry nektarynki i maliny. Ciasto włożyć do piekarnika na 10 minut.
    Białka ubić z resztą cukru. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stopni, wyjąć ciasto i łyżeczką nakładać porcje piany z białek, posypać resztą migdałów. Piec 12 minut, aż beza będzie chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować