Tarta z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Prosta i pyszna tarta. Przy użyciu dobrej jakości gorzkiej czekolady można uzyskać ciasto, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ciasto kruche (ilość zależna od wielkości formy): 200 gramów
    - czekolada gorzka (min. 70% kakao): 200 gramów
    - białko jajka kurzego: 2 sztuki
    - śmietana kremówka (30-36%): 400 mililitrów
    - żelatyna- fix deserowa: 1 łyżka
    - cukier: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Mus Mus czekoladowy Musy

Tarta z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na tartę wykleić ciastem i upiec zgodnie z instrukcją. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w śmietance i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ubić białka razem z cukrem na sztywną pianę. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Ubić czekoladową kremówkę i stopniowo dodawać ubite białka oraz żelatynę.
  • 3. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na kruchy spód. Odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5 godzin. Udekorować ulubionymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować