Tarta z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i warzywami.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    4 marchewki
    1 seler
    1 pietruszka korzeń (można również dodać do farszu natkę pietruszki, doda świeżego aromatu)
    1 cebula
    500 g mięsa mielonego
    rukola
    mozarella
    ciasto francuskie (można pokusić się o przygotowanie własnego ciasta francuskiego lub skorzystać z gotowego dostępnego praktycznie w każdym sklepie)
    papryka ostra lub słodka wedle gustu
    sól
    pieprz
    przyprawa curry
    2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    2 jajka

    Składniki ciasto francuskie:

    ok. pół szklanki wody
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 250 g masła
    szklanka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Tarta z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Ciasto francuskie:

    Jeśli nie zdecydujecie się na gotową wersje ciasta francuskiego .

    1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
    3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
    4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
    UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.

    Farsz:

    1. Pokrój marchewkę, seler i pietruszkę korzeń w słupki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek lub olej. Warzywa wrzuć na patelnie, dopraw solą, pieprzem, papryką oraz curry. Potrzymaj przez kilka minut na ogniu, do zarumienienia. Dodaj mięso mielone, dopraw do smaku solą i pieprzem. Można dodać maggi. Podsmaż.
    2.Gotowy farsz odstaw na kilka minut. Ważne aby farsz był suchy, woda musi odparować.
    3. Piekarnik ustaw na 220 stopni Celsjusza. Na formę od tarty wyłóż ciasto. Nałóż przygotowany wcześniej farsz. Na wierzch ułóż pozostałe kawałki ciasta francuskiego ( pokrój w paski i przeplataj). Rozbełtaj 2 jajka. Posmaruj nimi wierzch, to co zostało wlej do mięsa.
    4. Piecz w piekarniku do zarumienienia ciasta ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch posyp serem mozarella.

    Na wierzch po upieczeniu można dodać rukolę oraz odrobinę mozarelli w kulkach. Dla osób, które lubią ziołowe smaki: warto dodać odrobinę oregano do farszu oraz natkę pietruszki.

    SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować