Zupa meksykańska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna rozgrzewająca zupka na jesienne wieczory, oczaruje zdecydowanie każdego !

  • 60 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    3 cebule
    5 ząbków czosnku
    2 puszki czerwonej fasoli
    kminek mielony
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    kostka rosołowa
    papryka chili z pieprzem cayenne
    mąka kukurydziana
    pomidory w puszce

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pierś z kurczaka doprawić solą , papryką ostrą , chili oraz kminkiem mielonym. Dodać odrobinę oleju , wklepać przyprawy w mięso, tak aby było obficie nimi obtoczone.
    2. Wstawić pierś do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec przez około 15 minut.
    3. Cebulę i papryki pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać.
    4. Do garnka wlać odrobinę oleju , podsmażyć cebulę z czosnkiem. Podlać wodą. Podgotować. Dodać kostkę rosołową. Potrzymać przez chwilę na ogniu. Do garnka dodać paprykę. Całość przyprawić kminkiem mielonym, papryką chili, solą i pieprzem. Podgotować.
    5. Wyjąć upieczoną pierś z kurczaka, pokroić na kawałeczki. Dodać do garnka. Wymieszać. Dodać pomidory w puszce. Całość podgotować. Podlać wodą , doprawić do smaku solą, pieprzem, chili , kminkiem.
    6. Odcedzić fasolę , dodać do zupy. Gotować przez około 7 minut.
    7. Na koniec dodać dwie łyżki mąki kukurydzianej , całość wymieszać

Porady

Zupę można podawać z tortillą lub tostami z masłem czosnkowym. Dodatkowo do miseczki z zupą można dodać kilka różyczek ugotowanego brokuła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy