Kruche ciasto pod tartę jest na bazie herbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa.
50 min
Składniki:
Spód
• 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników
• 10 łyżek mąki
• 5 łyżek cukru pudru
• 250 g masła
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
Nadzienie serowo-migdałowe
• 500 g sera białego mielonego
• 200 g mielonych migdałów
• 2 jajka
• 5 łyżek cukru pudru
• kilkanaście truskawek
• cukier puder do posypania
Tarta serowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
• Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać.
• Dorzucić pokrojone miękkie masło i zmiksować razem.
• Masa ciastkowa będzie plastyczna.
• Formę na tartę wyłożyć masą ugniatając na dnie i na bokach.
2.• Do malaksera wrzucić ser, mielone migdały i cukie puder. Zmiksować, aby składniki tylko połączyły się razem.
• Dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
• Masę serowo-migdałową wylać na spód i powciskać na wierzchu całe truskawki.
• Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
• Podawać ciepłą tartę posypaną cukrem pudrem.
Komentarze