Świeże maliny, delikatny budyń waniliowy i bardzo kruche ciasto.....pyszne połączenie które sprawia że bez wahania sięgamy po następny kawałek ...zapraszam:))
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
26 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
10 dag drobnego cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
kilka kropel extraktu z wanilii
1 łyżeczka startej sorki z cytryny
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić na mniejsze części, dodać do garnka lub miski , dodać cukier i miksować do momentu utarcia cukru, dodać żółtka i po łyżce mąki, dodać pozostałe składniki i miksować powoli aż powstanie piasek i ciasto zacznie formowac się w kulę.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Z ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica formy na tartę.Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart. Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż sie zarumieni.
2.Do garnka wlać szklankę mleka, zagotować.
3.Jajka ubić z cukrem na puch, dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i powoli miksować na gładką masę.
4.Jajka z mąką wlać na gotujące sie mleko, dodać wanilię, zagotować ok. 2-3 minuty cały czas mieszając aby budyń sie nie przypalił (budyń powinien miec bardzo gęsta konsystencję). Garnek z budyniem przykryć folią i odstawić do wychłodzenia. Gdy budyń przestygnie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
5.Śmietanę kremówkę ubić, dodawać po łyżce budyniu, caly czas miksujac.
6.Masę budyniową wyłożyć na ciasto, poukładać maliny i schłodzić przez ok. 1 godzinę.
Komentarze