Serowe nadzienie połączone z kwaskowymi malinami. Pyszne
60 min
Składniki:
Masa serowa:
50 dag zmielonego sera
7 dag cukru
5 dag masła
4 jajka
Cukier waniliowy
3-4 łyżki likieru malinowego lub soku – opcjonalnie
Budyń waniliowy bez cukru
Ok. 25 dag malin – mogą być mrożone
Ciasto:
2 jajka
8 dag cukru
100g margaryny
30 dag mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: Masło roztopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na puch. Nie przerywając ucierania wlewać masło, likier oraz dokładać po łyżce sera. Na koniec wsypać budyń, dokładnie zmiksować. Do masy wsypać połowę malin, zamieszać łyżką.
2.Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części – 1/3 i 2/3. Większą część ciasta rozwałkować i przenieść do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wyłożyć masę serową, posypać malinami. Wierzch ciasta udekorować pozostałym ciastem wedle uznania. Piec ok. 45 – 50 minut w 190 stopniach. Przestudzony placek posypać cukrem pudrem.
Komentarze