Tarta ze szpinakiem i łososiem

4.5 (142 ocen)

  • 20 min

Jest wykwintna, zdrowa i apetycznie wygląda. Wymyśliłam ją na gorące dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i szybkiego w przygotowaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki
    3/4 margaryny lub masła
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 18%
    sól

    FARSZ:150 g wędzonego łososia
    200g szpinaku mrożonego
    4 jajka
    10 dag żółtego sera
    200 ml śmietany 18%
    kilka pomidorków koktajlowych
    gałka muszkatołowa
    ząbek czosnku
    2 łyżki koperku
    sól, pieprz


Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagnieść z margaryną i jajkiem. Dodać śmietanę, sól, połączyć. Ciasto owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Farsz: szpinak odparować na patelni. Czosnek posiekać, dodać do szpinaku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łososia pokroić na kawałki, ser żółty pokroić na tarce o grubym oczku.
  • 3. Ciastem wylepić natłuszczoną ( o śr.26 cm) formę, poprzekłuwać widelcem. Podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 175st.
  • tarta ze szpinakiem i łososiem 4. Na podpieczony spód wyłożyć masę szpinakową. Jajka, śmietanę i ser wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Wylać na szpinak. Na masie jajecznej rozłożyć kawałki łososia. Na wierzch powkładać umyte pomidorki. Posypać poszatkowanym koperkiem. Piec 40 min w temp.180 st.

Porady

tarta najlepiej kroi się, gdy trochę przestygnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować