Tarta ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagnieść z margaryną i jajkiem. Dodać śmietanę, sól, połączyć. Ciasto owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
2.Farsz: szpinak odparować na patelni. Czosnek posiekać, dodać do szpinaku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łososia pokroić na kawałki, ser żółty pokroić na tarce o grubym oczku.
3.Ciastem wylepić natłuszczoną ( o śr.26 cm) formę, poprzekłuwać widelcem. Podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 175st.
4.Na podpieczony spód wyłożyć masę szpinakową. Jajka, śmietanę i ser wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Wylać na szpinak. Na masie jajecznej rozłożyć kawałki łososia. Na wierzch powkładać umyte pomidorki. Posypać poszatkowanym koperkiem. Piec 40 min w temp.180 st.
Komentarze