Zapraszam na super ciasto. Krucha tarta z kremem śmietanowo-kajmakowym smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Jest to ciasto idealne na na rodzinne uroczystości i nie tylko. Polecam
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:100 g masła
1 szkl mąki orkiszowej tortowej
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem: 250 g mascarpone
200 g masy kajmakowej
dekoracja czekoladowa, posypka
oraz: forma na tartę o śred. 20 cm
Tarta z kremem kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (ja piekłam bez obciążenia). Upieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Krem: do miski wkładamy mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę do szprycy i nakładamy na spód tarty. Dekorujemy tartę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze