Tarta z kremem kajmakowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na super ciasto. Krucha tarta z kremem śmietanowo-kajmakowym smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Jest to ciasto idealne na na rodzinne uroczystości i nie tylko. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:100 g masła
    1 szkl mąki orkiszowej tortowej
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    krem: 250 g mascarpone
    200 g masy kajmakowej
    dekoracja czekoladowa, posypka
    oraz: forma na tartę o śred. 20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Kajmak

Tarta z kremem kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (ja piekłam bez obciążenia). Upieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Krem: do miski wkładamy mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę do szprycy i nakładamy na spód tarty. Dekorujemy tartę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (162 ocen)

Brownie z kremem kajmakowym

4.5 (162 ocen)

Brownie z kremem kajmakowym

Kasia_S poezja smaku 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować