Tarta z kalarepką i brokułem

0 (0 ocen)

Ponieważ bardzo lubię kalarepkę staram się ją często wykorzystywać w sezonie. Najczęściej podaje ją do ziemniaków lub przygotowuje zupę z jej udziałem. Pomysł na tarte powstał z potrzeby urozmaicenia tego kalarepkowego menu:).

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm
    Składniki na ciasto:
    - 25 dag mąki,
    - 12 dag margaryny,
    - 1 jajko,
    - 1 łyżka wody,
    - Świeżo mielona sól ziołowa (około 0,5 łyżeczki)
    Nadzienie:
    • 1 mały brokuł,
    • 2-3 młode kalarepki,
    • Około 120 g sera żółtego,
    • Mały pęczek koperku do posypania,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz ,
    • Sól do gotowania warzyw
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kalarepką i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:
    Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto.
  • wyłożone ciasto 2. Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut, po czym wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach. Można wykonać ozdobny brzeg.
    Tak przygotowane pieczemy około 25 minut w 180˚C. Na upieczone ciasto nakładamy naprzemiennie składniki nadzienia. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika by ser się rozpuścił, łącząc poszczególne składniki. Całość posypujemy siekanym koperkiem i podajemy.
  • gotowanie kalarepki 3. NADZIENIE:
    Kalarepkę obieramy i kroimy w plastry. Tak przygotowaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Między czasie brokuł dzielimy na różyczki. Gotową kalarepkę wyciągamy z wody, a na jej miejsce wrzucamy brokuł. Gotujemy do miękkości. Gotowy wyjmujemy.
  • nałożenie sera 4. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno upieczone blatu wykładamy jego część. Następnie układamy przygotowane warzywa. Pomiędzy warzywa także staramy się umieścić ser by w trakcie podgrzewania zlepił je. Przed wyłożeniem wierzchniej warstwy sera całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Tarte ponownie zapiekamy około 5 minut, by ser się rozpuścił

Porady

Tatra wyszła pycha-kruchy spód, delikatny smak warzyw i gruba warstwa ciągnącego sera. Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować