Czasem zanim Wam coś wrzucę to testuję to po kilka razy aż wyjdzie tak jak powinno. Walczyłam z odpowiednią konsystencją mojej tarty. Kilka prób i się udało. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto francuskie
5-6 różyczek brokuła
pomidor
ćwiartka czerwonej cebuli
4 jajka
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki żółtego sera
sól
Tarta z brokułem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wykładamy na blasze do tart (lub naczyniu żaroodpornym). Spód nakłuwamy widelcem, a na wierzch wysypujemy garść grochu, żeby było obciążenie i ciasto nie rosło. Ja groch zastąpiłam dwoma małymi naczynkami żaroodpornymi, które równie dobrze obciążyły ciasto. Wkładamy blaszkę z ciastem francuskim do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min.
2.Po 20 min wyciągamy ciasto i czekamy z układaniem dalszych składników do momentu kiedy ciasto wystygnie.
3.Brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy aż brokuł będzie al dente. Wyjmujemy i studzimy. Rozdrabniamy na drobne różyczki.
Pomidory kroimy na plasterki, a cebulę w piórka.
Jajka i śmietanę łączymy, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Po wystudzeniu ciasta możemy zacząć układać składniki naszej tarty. Brokuły, pomidory oraz cebulę. Całość polewamy masą z jajek i śmietany. Następnie posypujemy żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.
Komentarze