Tarta z brokułem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czasem zanim Wam coś wrzucę to testuję to po kilka razy aż wyjdzie tak jak powinno. Walczyłam z odpowiednią konsystencją mojej tarty. Kilka prób i się udało. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie
    5-6 różyczek brokuła
    pomidor
    ćwiartka czerwonej cebuli
    4 jajka
    3 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki żółtego sera
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brokułem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wykładamy na blasze do tart (lub naczyniu żaroodpornym). Spód nakłuwamy widelcem, a na wierzch wysypujemy garść grochu, żeby było obciążenie i ciasto nie rosło. Ja groch zastąpiłam dwoma małymi naczynkami żaroodpornymi, które równie dobrze obciążyły ciasto. Wkładamy blaszkę z ciastem francuskim do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min.
  • 2. Po 20 min wyciągamy ciasto i czekamy z układaniem dalszych składników do momentu kiedy ciasto wystygnie.
  • 3. Brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy aż brokuł będzie al dente. Wyjmujemy i studzimy. Rozdrabniamy na drobne różyczki.
    Pomidory kroimy na plasterki, a cebulę w piórka.
    Jajka i śmietanę łączymy, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
    Po wystudzeniu ciasta możemy zacząć układać składniki naszej tarty. Brokuły, pomidory oraz cebulę. Całość polewamy masą z jajek i śmietany. Następnie posypujemy żółtym serem.
    Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować