Tarta z cytryną i jeżyną Petera

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Cudowna kompozycja smaków, cytryna i jeżyna doskonale współgrają, dając lekko kwaśny smak. Zrobiłem według przepisu Petera, zwycięzcy angielskiego programu The great british bake off. Ciasto kruche z prażonymi orzechami, niestety trochę Peterze do poprawki :) Dobre w smaku ale za miękkie i boki opadają. Może mój błąd, więc sprawdźcie jak Wam wyjdzie. Pyszne, polecam :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche: prażone orzechy laskowe lub włoskie 50 g
    mąka pszenna 150 g
    zimne masło lub margaryna 100 g
    cukier puder 75 g
    1 jajko
    szczypta soli
    masa cytrynowa: sok z cytryny 100 ml + skórka cytrynowa
    drobny cukier 75 g
    śmietana 36 % 85 g
    2 jajka + 1 żółtko
    Masa jeżynowa: jeżyny 440 g
    sok z 1/2 cytryny
    2 żółtka + z jajko
    drobny cukier 75 g
    żelatyna 6 g + 2 łyżki wody
    masło 85 g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cytryną i jeżyną petera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Forma 20 cm, wysmarowana z krążkiem papieru na spodzie.
    Ciasto kruche.
    Orzechy zmiksowałem na piasek.
    Szybko zagniotłem kruche ciasto, zawinąłem w folię i schłodziłem.
    Schłodzonym ciastem wyłożyłem spód i boki na 3-4 cm, nakłułem widelcem.
    Piekłem w 200 C około 25 minut.
    Ciasto posmarowałem białkiem i piekłem jeszcze 1-2 minuty.

    W czasie pieczenia robię MASĘ CYTRYNOWĄ.
    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ubiłem rózgą na gładką masę.
    Upieczone ciasto lekko ostudziłem i zmniejszyłem w piekarniku temperaturę do 170 C.
    Tuż przed włożeniem do piekarnika wylałem masę cytrynową na ciasto i piekłem ok. 19-20 minut. Masa lekko się trzęsła.
    Ostudziłem
    Masa jeżynowa.
    Żelatynę wymieszałem z wodą.
    Jeżyny z sokiem cytrynowym gotowałem na średnim ogniu 5 minut, potem przetarłem przez sitko.
    Wyrzuciłem tylko pestki.
    Otrzymane puree gotowałem na małym ogniu, aby uzyskać 200 g.
    Ja miałem 210 g puree, dodałem żółtka, jajko, cukier i gotowałem na małym ogniu, mieszając, ok 5-10 minut. Max 75 C, masa lekko pyrka.
    Do gorącego puree dodałem żelatynę i masło, mieszałem do rozpuszczenia. Przestudziłem.
    Masę wyłożyłem na ciasto i całość schłodziłem.
    Dekoracja to jeżyny, listki mięty i kwiaty ogórecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Cytryna Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować