Idealna za długie zimowe wieczory. Świetnie smakuje dolana do napoju czekoladowego tzw.grzanki. Z tego przepisu otrzymujemy też likier i nalewkę nieco gorszego gatunku. Niczego nie marnujemy.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Nalewka :
maliny 1 kg
spirytus 1 l
wódka 0,5 l
cukier 1 kg
Grzanka :
wódka 750 ml
gorzka czekolada 80 g
miód 2 łyżki
cukier 100 g
Nalewka malinowa ( z grzanką ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nalewka.
Maliny wsypuję do szklanego słoja, zalewam spirytusem i wódką, korkuję.
Maceruję 2-3 tygodnie, co kilka dni wstrząsa słojem.
Potem zlewam przez szmatkę płyn znad owoców do innego słoja.
Pozostałe owoce rozgniatam, zasypuję cukrem i wstrząsam w celu wymieszania.
Odstawiam na słoneczne okno na 2-3 tygodnie do rozpuszczenia cukru.Co kilka dni wstrząsam słojem.
Wytworzony syrop zlewam przez szmatkę do butelki.
Takim syropem doprawiam do smaku wcześniej zlany płyn znad owoców i odstawiam do sklarowania.
Sklarowany płyn przelewam przez szmatkę do nowych butelek.
Resztę syropu używam jako niżej-procentowy LIKIER.
Pozostałe owoce zalewam jeszcze wódką i mam nalewką gorszego gatunku.
Dłuższe stanie nalewki lepszy smak.
Taka nalewka świetnie smakuje dolana do Grzanki.
Grzanka.
Cukier karmelizujemy, dolewamy 100 ml wody, miód i połamaną czekoladę.
Mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia.
Zdejmujemy z ognia. wlewamy wódkę, mieszamy i podpalamy.
Od razu przykrywamy pokrywką i nalewamy grzankę do filiżanek.
Dolewamy nalewkę malinową do smaku.
Komentarze