Borówkowy - kokosaniec (bez pieczenia)

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto na lato. Dość proste i daję słowo, każdemu wyjdzie. Nie trzeba piec, więc brak poparzeń i zmartwień czy surowe a może spalone. Ciasto robiłem dla mojej żony na rocznicę ślubu. Żona zachwycona, rodzina też. Panowie i Panie do dzieła. 

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 400 g herbatników
    MASA BORÓWKOWA:
    borówki 500 g
    2 galaretki borówkowe ( po 72 g )
    woda 500 ml
    MASA KOKOSOWA:
    wiórki kokosowe 100 g
    mleko 500 ml
    masło lub margaryna 100 g
    mąka pszenna ( 32 g ) 2 łyżki
    mąka ziemniaczana ( 35 g ) 2 łyżki
    cukier 145 g
    MASA ŚMIETANKOWA:
    śmietana 30 % 500 ml
    2 galaretki cytrynowe ( po 77 g )
    woda 500 ml
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Borówkowy - kokosaniec (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Borówkowy-kokosowiec 1. Blachę 32 X 21 cm lekko wysmarowałem tłuszczem i wyłożyłem przezroczystą folią.
    Szybko zrobiłem pierwszą warstwę ciasta, czyli rozłożyłem herbatniki.
    Masa kokosowa.
    Zagotowałem szklankę mleka z wiórkami i cukrem.
    Drugą szklankę mleka wymieszałem z obiema mąkami i wlałem do gotującego się mleka.
    Mieszałem i ugotowałem gęsty budyń.
    Ostudziłem.
    Masło utarłem na puch i po łyżce dodawałem krem kokosowy.
    Masę przełożyłem na herbatniki, wyrównałem.
    Przykryłem warstwą herbatników i wstawiłem do lodówki.

    Masa borówkowa.
    Galaretki borówkowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem.
    Borówki zmiksowałem na mus i wymieszałem z jeszcze lekko płynną galaretką.
    Masę wyłożyłem, wylałem na herbatniki.
    Przykryłem warstwą herbatników.
    Do lodówki.
  • 2. Masa śmietankowa.
    Galaretki cytrynowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem.
    Schłodzoną śmietanę ubiłem i stopniowo dolewałem półpłynną galaretkę.
    Masę równomiernie rozłożyłem na herbatnikach.
    Do lodówki.
    Prosta sprawa a tak cieszy.

    Żona udekorowała borówkami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Borówki amerykańskie Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować