Tarta z budyniem i truskawkami w poziomkowej galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski,dodać posiekane masło,żółtko,cukier puder i sól,zagnieść ciasto.
Zawinąć je filię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę,po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę,wysmarowana masłem,nakłuć widelcem.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C,wystudzić.
2.Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i masłem,w pozostałym mleku rozpuścić obie mąki i żółtka i wlać na gotujące się mleko,ugotować budyń.
Ciepła masę budyniową wylać na kruche ciasto,wystudzić.
3.Truskawki umyć,odszypułkować,pokroić w plasterki,poukładać na przestudzonym budyniu.
4.Galaretkę poziomkową rozpuścić w szklance wrzącej wody,odstawić do stężenia,tężejącą wylać na truskawki.
Komentarze