Tarta z budyniem i truskawkami w poziomkowej galaretce

4.5 (168 ocen)

Świetny deser na lato,uwielbiają go dzieci,ale i dorośli z chęcią po niego sięgają.

Składniki:

  • na tartę:
    200 g maki pszennej
    140 g masła
    70 g cukru pudru
    1 żółtko
    szczypta soli
    na budyń:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 żółtka
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka maki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 g masła
    dodatkowo:
    200 g świeżych truskawek
    1 galaretka poziomkowa
    250 ml wody

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Tarta z budyniem i truskawkami w poziomkowej galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski,dodać posiekane masło,żółtko,cukier puder i sól,zagnieść ciasto.
    Zawinąć je filię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę,po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę,wysmarowana masłem,nakłuć widelcem.
    Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C,wystudzić.
  • 2. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i masłem,w pozostałym mleku rozpuścić obie mąki i żółtka i wlać na gotujące się mleko,ugotować budyń.
    Ciepła masę budyniową wylać na kruche ciasto,wystudzić.
  • 3. Truskawki umyć,odszypułkować,pokroić w plasterki,poukładać na przestudzonym budyniu.
  • 4. Galaretkę poziomkową rozpuścić w szklance wrzącej wody,odstawić do stężenia,tężejącą wylać na truskawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować