Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami

0 (0 ocen)

Przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem.

Składniki:

  • Ciasto na tartę:
    100g zimnego masła
    200g mąki pszennej
    1 jajko L
    1/2 łyżeczki soli

    Dodatki:
    200 mięsa mielonego
    1 cebula
    1/2 pęczka botwiny
    250g szpinaku
    5-7 białych szparagów
    olej
    sól, pieprz, papryka słodka

    Masa śmietanowo-jajeczna
    2 jajka L
    300ml śmietany 18%
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią, wkładam do lodówki na 2h. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.

  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości.
    Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód.
  • 3. Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować