Tarta ze szparagami i szpinakiem

  • wyświetlono: 839 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardo lubię testować nowe przepisy i je modyfikować. Dodanie szparagów do szpinaku to mój pomysł.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Sabina Rachocka, Tychy
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto: 30 dag mąki
● sól
● 20 dag masła
● woda
Farsz: 25 dag szparagów ze słoika
● pęczek liści szpinaku
● 5 łyżek masła
● 3-4 łyżki mąki
● 250 ml mleka
● gałka muszkatołowa
● sól

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta ze szparagami i szpinakiem

  • 1. Mąkę zagniatamy z masłem
    i szczyptą soli. Dodajemy po
    kilka łyżek wody, aż wyrobimy
    gładkie i elastyczne ciasto.
  • 2. Formę na tartę smarujemy
    masłem i wylepiamy ciastem
    (brzegi powinny być nieco grubsze
    niż spód). Ciasto nakłuwamy
    widelcem. Pieczemy 10 minut
    w temperaturze180 °C.
  • 3. Z masła i mąki robimy zasmażkę.
    Następnie cały czas
    mieszając, powoli wlewamy
    mleko, dodajemy po szczypcie
    gałki muszkatołowej i soli. Gotujemy,
    aż nieco zgęstniej
  • 4. Ciasto smarujemy sosem,
    układamy szparagi, przykrywamy
    liśćmi szpinaku i zalewamy resztą sosu. Pieczemy
    40 minut
    w temp. 180 °C.
PPK_09-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszpinak

Komentarze

Podobne przepisy

szpinakowa tarta z pomidorami

Dodane przez: Michalina

Tarta ze szpinakiem i pomidorami

Przepis na szybką tartę- miłe urozmaicenie...

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Dodane przez: AnaHana

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Kiedyś nienawidziłam szpinaku,...

tarta ze szpinakiem i łososiem

Dodane przez: agarybak76

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Jest wykwintna, zdrowa i apetycznie...

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem

Dodane przez: peggi

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym...

Pyszne gryczane kruche ciasto,...

Tarta ze szpinakiem i ricottą

Dodane przez: PolskaGotuje

Tarta ze szpinakiem i ricottą

Smaczna tarta, doskonała na ciepło...

Tarta ze szparagami

Dodane przez: Bernadetta

Tarta ze szparagami, pomidorkami i fetą

Prota w przygotowaniu, wykwintna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE