Kocham wszelkie wytrawne tarty i botwinkę.No a jeśli połączyć dwie rzeczy do których ma się słabość to może tylko powstać pyszne danie na delikatnym i kruchym cieście.
Dla 4 osób
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
85 g zimnego masła
płaska łyżeczka soli
50 ml zimnej wody
Nadzienie:
1 filet z piersi kurczaka
2 łyżki oliwy
ulubiona przyprawa do kurczaka*
1 pęczek botwinki
200 g śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego*
2 łyżki sera żółtego
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Tarta z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło.Zagniatamy,aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku.Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy.Gotowe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
2.Nadzienie:
Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy.Łodygi botwinki kroimy na 1 cm kawałki,a liście szatkujemy.Pierś kurczaka kroimy w małą kostkę.Dodajemy do niej oliwę i ulubiona przyprawę do kurczaka.Wszystko razem mieszamy,wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy około 2-3 minut,mieszając.Śmietanę mieszamy z jajkami,dodajemy starty ser żółty i pokruszony ser pleśniowy.Przyprawiamy do smaku odrobiną pieprzu,solą i gałką.Pamiętajmy jednak,aby gałki nie używać zbyt wiele,by nie zdominowała smaku potrawy.Powinna być delikatnie wyczuwalna.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość około 2-3 mm.Wykładamy nim formę do tarty,nakłuwamy widelcem.Ciasto obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′C na 10-15 minut.Po upieczeniu usuwamy z ciasta fasolę.Na dno wykładamy poszatkowane liście botwinki,a następnie kurczaka.Na całość wylewamy masę jajeczną.Wierzch posypujemy pokrojonymi łodygami botwinki.Lekko dociskamy do dna.Pieczemy w temperaturze 200'C około 20-25 minut.
Komentarze