Kruche ciasto w połączeniu z budyniem zawsze się sprawdza. Moja ostatnia tarta kryje w sobie aroniowy budyń. Budyń fajnie smakuje, ma przyjemny cytrynowy posmak i piękny, mocny kolor. Polecam.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Tarta 12x35 cm
Ciasto kruche:
• 250 g mąki,
• 3 żółtek,
• 50 gram cukru pudru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 0,5 margaryna mlecznej
Aroniowy budyń:
• 1 i 1/3 szklanki aronii,
• Woda,
• 1 budyń waniliowy,
• Cukier do smaku,
• Sok z 1 cytryny,
Dodatkowo:
• Tłuszcz do posmarowania formy,
• Cukier puder do posypania
Tarta z aroniowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy do połączenia się. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
2.Formę na tarte smarujemy tłuszczem. Większą częścią przygotowanego ciasta wykładamy dno i boki tarty. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Drugą część ciasta wkładamy do lodówki.
3.BUDYŃ:
Umytą aronię przekładamy do garnka. Dodajemy do niej łyżkę cukru i delikatnie podlewamy wodą. Podgrzewamy ją do momentu jak stanie się miękka i puści sok.
4.Tak przygotowaną miksujemy jak najdokładniej łącząc z sokiem z cytryny. W wodzie rozpuszczamy budyń. Wody ma być tyle by w sumie uzyskać 0,5 litra gotowego budyniu. Potrzeba około 1 szklanki. Wszystko zależy od tego jak soczysta, była aronia. Otrzymaną mieszaninę wlewamy do gotujących się owoców. Całość zagotowujemy i ewentualnie słodzimy do smaku.
5.Lekko przestudzony budyń wykładamy na środek ciasta kruchego.
6.Na wierzch budyniu ścieramy schłodzone ciasto kruche.
Tatrę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45 minut w 180°C do zrumienienia. Gotową wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze