Tarta z aroniowym budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto w połączeniu z budyniem zawsze się sprawdza. Moja ostatnia tarta kryje w sobie aroniowy budyń. Budyń fajnie smakuje, ma przyjemny cytrynowy posmak i piękny, mocny kolor. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tarta 12x35 cm
    Ciasto kruche:
    • 250 g mąki,
    • 3 żółtek,
    • 50 gram cukru pudru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 margaryna mlecznej
    Aroniowy budyń:
    • 1 i 1/3 szklanki aronii,
    • Woda,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Cukier do smaku,
    • Sok z 1 cytryny,
    Dodatkowo:
    • Tłuszcz do posmarowania formy,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Tarty Desery

Tarta z aroniowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta kruchego 1. CIASTO KRUCHE:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy do połączenia się. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
  • wyłożenie formy ciastem 2. Formę na tarte smarujemy tłuszczem. Większą częścią przygotowanego ciasta wykładamy dno i boki tarty. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
    Drugą część ciasta wkładamy do lodówki.
  • aronię rozgotowujemy 3. BUDYŃ:
    Umytą aronię przekładamy do garnka. Dodajemy do niej łyżkę cukru i delikatnie podlewamy wodą. Podgrzewamy ją do momentu jak stanie się miękka i puści sok.
  • gotujemy budyń aroniowy 4. Tak przygotowaną miksujemy jak najdokładniej łącząc z sokiem z cytryny. W wodzie rozpuszczamy budyń. Wody ma być tyle by w sumie uzyskać 0,5 litra gotowego budyniu. Potrzeba około 1 szklanki. Wszystko zależy od tego jak soczysta, była aronia. Otrzymaną mieszaninę wlewamy do gotujących się owoców. Całość zagotowujemy i ewentualnie słodzimy do smaku.
  • na ciasto wykładamy budyń 5. Lekko przestudzony budyń wykładamy na środek ciasta kruchego.
  • na budyń ścieramy ciasto 6. Na wierzch budyniu ścieramy schłodzone ciasto kruche.
    Tatrę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45 minut w 180°C do zrumienienia. Gotową wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować