Tarta warzywna z serem żółtym

4.5 (194 ocen)

  • 20 min

Wymyślona na poczekaniu, była strzałem w dziesiątkę;)

  • 20 min

Składniki:

  • - 120 g mąki krupczatki
    - 120 g mąki pszennej
    - 90 g masła zimnego
    - 2 jaja
    - szczypta soli
    - 1/2 łyżeczki czosnku suszonego mielonego

    FARSZ:
    -1 por
    -1 nieduża papryka
    -1 cebula
    -3 ząbki czosnku
    -1 duży pomidor
    -1 mała puszka kukurydzy
    - 2 jaja
    - 60 ml jogurtu naturalnego
    - sól, pieprz
    -czosnek granulowany
    -papryka ostra mielona
    -150 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta warzywna z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na 10 min. Po tym czasie wylepiamy foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 min. w 180 st. C

    Cebulę i por oraz paprykę siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy posiekany czosnek. Potem dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę i smażymy do odparowania płynu.
    Jajka rozkłócamy z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
    Na podpieczony spód wykładamy warzywa, polewamy jajkiem i przykrywamy serem, Posypujemy czosnkiem i papryką. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 st. C

Porady

Ja do warzyw dodałam trochę mrożonej mieszanki chińskiej, która pozostała mi w zamrażalce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować