Tarta szpinakowa

5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dzięki tej tarcie mój syn polubił szpinak.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli

    Farsz:
    op. mrożonego szpinaku
    łyżka masła
    mała cebula
    3 ząbki czosnku
    op. serka wiejskiego
    sól, pieprz
    przyprawa uniwersalna

    Masa serowa:
    3 jajka
    20 dag żółtego sera
    łyżeczka musztardy
    mała śmietana 18-proc.
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z oliwą, solimy. Stopniowo wlewamy ok. 5 łyżek zimnej wody. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie koło. Wylepiamy spód i boki naczynia żaroodpornego.
  • 2. Robimy farsz: cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cebulę podsmażamy na
    maśle. Dodajemy czosnek i szpinak. Odparowujemy. Do dajemy serek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa uniwrsalną, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. minuty.
  • 3. Masa serowa: ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wbijamy jajka. Mieszamy z musztardą i śmietaną.
  • 4. Na ciasto wykładamy farsz. Zalewamy masą serową. Oprószamy gałką muszkatołową. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować