Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z oliwą, solimy. Stopniowo wlewamy ok. 5 łyżek zimnej wody. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie koło. Wylepiamy spód i boki naczynia żaroodpornego.
2.Robimy farsz: cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cebulę podsmażamy na
maśle. Dodajemy czosnek i szpinak. Odparowujemy. Do dajemy serek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa uniwrsalną, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. minuty.
3.Masa serowa: ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wbijamy jajka. Mieszamy z musztardą i śmietaną.
4.Na ciasto wykładamy farsz. Zalewamy masą serową. Oprószamy gałką muszkatołową. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C.
Komentarze