Tarta serowo-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę i szczyptę soli przesiać do miski, dodać pokrojone masło. Zagnieść jak kruszonkę. Usypać górkę i do środka wlać lodowatą wodę. Szybko zagnieść i wyrobić.
Kulkę ciasta owinąć w papier/folię. Na 30 minut umieścić w lodówce.
2.Farsz:
Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy mrożony szpinak. Przykrywamy i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy. Następnie dodajemy pół kostki fety, mieszamy dopóki się nie rozdrobni i nie połączy ze szpinakiem. Farsz doprawiamy pieprzem oraz płatkami czosnku. Na koniec dodajemy 2 łyżki greckiego jogurtu. Mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Ciasto wyciągamy z lodówki. Rozwałkowujemy. Wykładamy nim, wcześniej posmarowaną masłem, blaszkę do tarty. Moja miała 25 cm średnicy.
Obciążamy czymś ciasto np. papier z ziarnami grochu lub fasoli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C na czas 8 minut, po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 7 minut.
Komentarze