Tarta serowo-szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszna, krucha, pachnąca i oczywiście - pełna zdrowego i smacznego szpinaku. Musicie spróbować;)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 2 szklanki mąki pszennej
    * 110 g masła
    * szczypta soli
    * 1/3 szklanki lodowatej wody

    Farsz:
    * 500g mrożonego szpinaku
    * pół opakowania fety
    * 2 ząbki czosnku
    * czosnek w płatkach
    * pieprz kolorowy, mielony
    * 2 łyżki greckiego jogurtu

    Na górę:
    * pozostała połówka fety, pokruszona
    * kulka mozzarelli starta na wiórki na tarce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta serowo-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę i szczyptę soli przesiać do miski, dodać pokrojone masło. Zagnieść jak kruszonkę. Usypać górkę i do środka wlać lodowatą wodę. Szybko zagnieść i wyrobić.

    Kulkę ciasta owinąć w papier/folię. Na 30 minut umieścić w lodówce.
  • 2. Farsz:
    Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy mrożony szpinak. Przykrywamy i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy. Następnie dodajemy pół kostki fety, mieszamy dopóki się nie rozdrobni i nie połączy ze szpinakiem. Farsz doprawiamy pieprzem oraz płatkami czosnku. Na koniec dodajemy 2 łyżki greckiego jogurtu. Mieszamy.

    Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Ciasto wyciągamy z lodówki. Rozwałkowujemy. Wykładamy nim, wcześniej posmarowaną masłem, blaszkę do tarty. Moja miała 25 cm średnicy.
    Obciążamy czymś ciasto np. papier z ziarnami grochu lub fasoli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C na czas 8 minut, po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 7 minut.
  • 4. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Dekorujemy startą kulka mozzarelli i pokruszoną połówką fety.

    Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 st. C.

Porady

Feta zazwyczaj jest bardzo słona, więc nie solimy farszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Mozzarella Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować