Tarta śliwkowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto posiekać, szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażalnika.
2.Śliwki przepołowić, wyjąć pestki. Na patelni rozgrzać masło, dodać 2 spore łyżki brązowego cukru, zamieszać łopatką. Gdy cukier się rozpuści, miąższem do dołu ułożyć na nim śliwki, od czasu do czasu delikatnie nimi poruszać. Gdy lekko puszczą sok, wyłączyć ogień. Pozostawić je na patelni do momentu przełożenia na tartę.
3.Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodać ricottę. Następnie roztrzepane jajko i białko. Po chwili skórkę z cytryny i sok. Masa powinna być gładka.
4.Formę do tarty o średnicy 24cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką, nadmiar mąki strząsnąć.
5.Wysmarowaną formę wyłożyć ciastem. Spód nakłuć w wielu miejscach widelcem, posypać kaszką manną.
6.Na ciasto wyłożyć masę serową, na niej ułożyć śliwki skórką do dołu.
7.Tartę piec w temp. ok. 180st., przez ok. 50 minut.
Komentarze