W kuchni lubię spontaniczność i zdaję się na swoją intuicję.
Składniki:
● op. ciasta francuskiego
● 2 jajka
● op. małej śmietany 18-proc.
● 15 dag żółtego sera
Farsz:
● 2 białe części pora
● duża cebula
● olej do smażenia
● sól, pieprz
● ostra mielona papryka
● zioła prowansalskie
1.Przygotowujemy farsz: pora oczyszczamy i myjemy. Kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy wraz z porem na rozgrzanym
oleju. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
Studzimy.
2.Jajka rozkłócamy i mieszamy ze śmietaną. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Formę do tarty lub tortownicę (o średnicy ok. 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki wylepiamy ciastem. Wykładamy farsz i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Posypujemy serem. Pieczemy ok. 25 minut
w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Komentarze