Tarta porowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki obiad lub kolacja? To jest tarta na medal :)

  • 30 min

Składniki:

  • Rolka ciasta francuskiego
    Pół pora
    Kilka pieczarek
    Pół różyczki brokuła
    Jogurt naturalny
    Jajko
    kawałek sera do starcia
    przyprawy: sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki
    łyżeczka masła
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta porowa 1. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, przykrywamy papierem i wysypujemy obciążenie, by ciasto nie urosło (może być groch, fasola lub jeśli ktoś posiada - kuleczki ceramiczne). Wstawiamy do nagrzanego na 200* piekarnika na około 5 minut. Ściągamy obciążnik i podpiekamy jeszcze ok 5 minut w 180*
  • 2. Przygotowujemy farsz: pokrojonego na pół krążki pora oraz kilka pieczarek (można dodać kilka kropel cytryny - pieczarki nie tracą koloru) podsmażamy na oliwie. Nalewamy troszeczkę wody i przykrywamy, by por zmiękł. Brokuły wrzucamy do gotującej się wody (brokuły gotuje się z łyżeczką cukru, nie tracą koloru), po około trzech minutach odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Gdy por na patelni jest miękki, dodajemy 2 łyżki natki pietruszki, łyżeczkę masła, a także sól i pieprz. Do tego pokrojone na mniejsze kawałki brokuły. Wykładamy farsz na ciasto. Pół kubka jogurtu naturalnego mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, bazylią i połową startego sera. Sos wylewamy na farsz, posypujemy drugą połową startego sera. Z reszty ciasta francuskiego można wyciąć foremką fantazyjne kształty i ułożyć na wierzchu - dobrze jest je wtedy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180*. Smacznego! :)

Porady

Jeśli ktoś posiada można gotową tartę skropić sosem z papryczek jalapenio. Smakuje wtedy wyśmienicie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować