Tarta paprykowa

0 (0 ocen)

Smakuje wyśmienicie z kiełbasą, ale w wersji wegetariańskiej (tylko szpinak i papryka) też będzie smaczna. Zrobiłam ją z produktów, które zalegały mi w lodówce.

Składniki:

  • spód: 1 szklanka mąki
    100 g masła
    1 jajko
    szczypta soli

    wypełnienie: 200g szpinaku mrożonego
    po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
    150g kiełbasy podwędzanej
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    3 jajka
    100 g śmietany 18proc.
    gałka muszkatołowa
    masło do formy
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz










Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: wszystkie składniki na kruche ciasto połącz i uformuj kulę. Owiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
  • 2. Szpinak odparuj na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na osobnej patelni, na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i poszatkowaną cebulę. Wystudź.
  • 3. .Schłodzonym ciastem wylep spód okrągłej, posmarowanej masłem formy (o śr.26cm) i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st.Na podpieczony spód wyłóż kiełbasę z cebulką.
  • 4. Zrób sos: jajka roztrzep ze śmietaną solą i pieprzem. Wylej na kiełbasę i rozłóż szpinak. Papryki umyj, pokrój na większe kawałki.(po paseczku papryk pokrój w kostkę). Porozkładaj je na masie według uznania. Tartę piecz ok. 40 minut w 180 st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tarta serowo-paprykowa

To może cię zainteresować