Tarta holenderska z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i siekamy a następnie wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 45 min.
Jabłka obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do nich cynamon, rodzynki, sok z cytryny, cukier a także łyżkę mąki ryżowej. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto na dno i boki ( około 6 cm), posypujemy mąką ryżową i wykładamy nadzienie a z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy kratkę na wierzchu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i 20 min, pieczemy w temp, 170C.
Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną lub na zimno.
Komentarze