Tarta holenderska z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto w Holandi ponoć zjadane jest na sniadanie z filiżanką kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    30 dag mąki pszennej
    10 dag cukru pudru
    1 jajko
    20 dag zimnego masła
    szczypta soli


    nadzienie;
    1 kg jabłek
    10 dag rodzynek
    2 łyżki cynamonu
    sok z połowy cytryny
    8 dag cukru trzcinowego
    3 łyżki mąki ryżowej


    białko do posmarowania wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta holenderska z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i siekamy a następnie wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 45 min.
    Jabłka obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do nich cynamon, rodzynki, sok z cytryny, cukier a także łyżkę mąki ryżowej. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto na dno i boki ( około 6 cm), posypujemy mąką ryżową i wykładamy nadzienie a z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy kratkę na wierzchu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i 20 min, pieczemy w temp, 170C.
    Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować